A kormány előtt a bioüzemanyag-törvény

Világgazdaság2010. november 2. 10:02

Ma vagy holnap tartják a parlamentben a "bioüzemanyag-törvény" zárószavazását. Hazánkban 2020-ra minimum 10 százalékot kell elérnie a megújuló energiaforrások részarányának a közlekedési célra felhasznált energiafogyasztáson belül - írja a Világgazdaság.

Az üzemanyag-forgalmazóknak kormányrendelet szabályozza, hogy mekkorának kell lennie a bioüzemanyag részarányának az értékesített hajtóanyagokon belül (jelenleg ez 4,8 százalék). 

A Magyar Bioetanol Szövetség üdvözli a kormány törvénytervezetét, viszont hiányolják az érintett ágazatok fejlesztésével kapcsolatos konkrétumokat. A szövetség elnöke, Héjj Demeter szerint ezért komoly versenyhátrányok érhetik a magyar biomassza-forgalmazókat. Fontos lenne a minél előbbi teljes körű szabályozás mind a termékekre és ezek követelményeire, mind a bekeverési arányok és azok ütemezésére. Ezáltal minden piaci szereplő fel tudna készülni az átállásra.

Magyarországon 2007-ben kezdték el a környezetbarát E85-ös (85 százalék bioetanol, 15 százalék benzin) üzemanyag forgalmazását. Ma már több mint 300 töltőállomáson (AVIA, Oil, Agip) lehet tankolni, aminek köszönhetően az értékesített mennyiség fokozatosan növekszik. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kovács Kornél, a Magyar Biogáz Egyesület elnöke hiányolja a törvénytervezetből a biogázokra vonatkozó szabályozást.  Az elnök szerint az energianövényekből nyerhető energia legalább olyan fontos, mint a bioetanol, ha nem fontosabb. Az uniós irányelvek is a bioüzemanyagok között határozzák meg a biogázt és annak tisztított formáját a biometánt. 


 

Címkék:
bioüzemanyagok,