Elmaradhat a januári gázáremelés?

Pénzcentrum2010. szeptember 30. 11:02

Várhatóan sem októberben, sem januárban nem lesz gázáremelés. A szolgáltatók többsége már elkönyvelte magában, hogy a következő időszakban nem emelnek a lakossági árakon.

Azt, hogy az októberi lakossági gázáremelés elmarad, már eddig is tudni lehetett, azonban a piacon terjedő információk szerint még januárban is kitarthatnak majd az április óta változatlan gázdíjak.

Mint ismeretes, a kormány június közepén moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra mindaddig, amíg nem sikerül megállapodást kötni a szolgáltatókkal az új árazási metodikáról. Az elmúlt napokban több politikusi megszólalás is arra engedett következtetni, hogy a tárgyalások egy szinten zátonyra futottak. A kormányzat eltökélt szándéka, hogy még ebben a hónapban megállapodást kössön a szolgáltatókkal.

Igen nagy kérdés, hogy miként lesz mód a gázárak hosszú távú kordában tartására, amikor a hazai fogyasztás meghatározó része orosz importból érkezik, amelynek árazása teljes független a hazai, belső piaci folyamatoktól. A portfolio.hu elemzői szerint bizonyos költségek természetesen megtakaríthatók a szolgáltatás jelenlegi színvonalának módosítása által, de számottevő árcsökkenést ettől nem érdemes remélni.

Címkék: