Tankolás 6 órán keresztül? Így olcsóbb

Pénzcentrum2010. szeptember 26. 13:02

Az ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltatója, anyavállalatai európai tapasztalataira építve hazánkban is útjára indítja az Elektromos Mobilitás Programot. Az innovatív kezdeményezés célja a környezetbarát, nulla károsanyag-kibocsátással járó elektromos autózás elterjesztése.

Az elektromos autózás és a lítium-ion akkumulátorok fejlesztése napjainkra technológiai áttörés előtt áll. A villanyautók fejlesztésében és használatuk elterjesztésében a két leginkább érintett ágazat a járműgyártás és a villamosenergia-szolgáltatás. Több, igen jelentős gazdasággal bíró ország (pl. USA, Kína Németország, Franciaország) példája is bizonyítja továbbá, hogy a környezetbarát technológiák, ezen belül a villanyautózás iránti elkötelezettség a kormányzatok részéről is egyre erősebb.

Az első lépések Magyarországon

A 2010 áprilisában kezdődött projekt keretében kidolgozott pilot program során elsőként egy nyilvános elektromos töltőállomást helyezett üzembe a társaságcsoport Budapesten. A Váci úti székház előtt felállított nyilvános töltőoszlop úgynevezett smart mérőberendezése a társaság saját adatközpontjával kommunikál, az akkumulátorok töltése a csatlakozás után telefonhívással kezdeményezhető. A teljes töltési folyamat egy átlagos teljesítményű akkumulátorokat használó jármű esetében mintegy 6 órát vesz igénybe.

Az ELMÛ-ÉMÁSZ az "áram-tankolás" lehetőségét egy éven át, 2011. szeptember 30-ig ingyen biztosítja a lakossági felhasználók számára. A környezettudatos szemlélet, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében a vállalatcsoport hosszú távú célokat fűz az elektromosautó-töltőhálózat hazai elterjesztéséhez.

A projekt részeként üzembe állították az ELMÛ-ÉMÁSZ járműflottájának első két elektromos autóját, egy Fiat 500 és egy Fiat Fiorino típusú gépkocsit.

Elektromos autózás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elektromos autózás gondolata nem új keletű, hosszú évek óta foglalkoztatja az autógyártó cégeket. A fosszilis energiahordozók mennyiségének rohamos csökkenése értelemszerűen teret ad az alternatív meghajtású autók tervezésének. Energetikai szakértők a következő két évtizedre már milliós nagyságrendűre becsülik az európai utakon futó elektromos autók számát.

 


Az elektromos autók meghajtásához a gyártók egyre újabb megoldásokat fejlesztenek ki, az egyik legígéretesebbnek jelenleg a Li-ion akkumulátorok számítanak. A töltés során a töltőegység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. Ez átlagosan 6-8 órát vesz igénybe. A villamos energiával működő autók nagy előnye, hogy károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla, nem szennyezik a városok levegőjét.

Címkék:
társadalmi felelősségvállalás magyarországon,