Így lettem hajléktalan - egy nyugdíjas megrázó vallomása

Pénzcentrum2010. szeptember 23. 05:20

"Csak levittem sétálni a kutyámat a közeli parkba és mire hazaértem, már vadidegen emberek laktak a házamban" - mondta a Daily Mail újságírójának George Pope, a 72 éves nyugdíjas, aki a kelet-európai lakásfoglalók miatt egyik pillanatról a másikra vált hajléktalanná.

A pórul járt brit nyugdíjasnak az ízületi fájdalmai miatt már évek óta rendszeres szokásává vált, hogy egyik kezébe veszi a görbebotját, a másikba a pórázt és lemegy a közeli parkba sétálni a kutyájával. A férfi egy önkormányzati lakásban lakott egészen addig a napig, amikor egy séta után hazaérve azt tapasztalta, hogy valaki kicserélte a zárat a bejárati ajtaján.


Miután hangokat hallott a lakásból, úgy döntött, hogy bekopog és megkérdezi, hogy kik azok, és mit keresnek az ő otthonában. Egy férfi nyitott ajtót, akihez - miután összeszedte minden bátorságát - hozzá is szegezte a kérdést, de azt a választ kapta, hogy ez már az ő lakásuk és akár a bírósághoz is lehet fordulni, ők akkor is maradnak.

A nyugdíjas először megijedt, majd remegni kezdett és a fájdalmai is felerősödtek, gyakorlatilag elzavarták a lakásából. Alig bírt elsétálni egy közelben élő barátjához, akivel azonnal hívták az önkormányzatot és a rendőrséget. A telefonbeszélgetések után kiderült, hogy a lakásfoglalókat nem lehet kitenni, mert ők maguk is csalás áldozatai.

További nyugdíjas cikkek: olvass, játssz és nyerj lapostévét!

Vajon hol kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon?

Recseg-ropog a magyar nyugdíjrendszer

Hogy lehet hozzájutni az elhunyt élettárs utolsó nyugdíjához? + nyomtatvány

Néhány nappal később egy volt szomszédja szólt neki, hogy menjen oda a lakásához, mert minden holmija az ajtó elé van dobálva. Pár ismerős segített neki összeszedni a ruháit, a papírjait és a szanaszét-szórt régi fényképeit. A szomszédok elmondták, hogy már ők is alig merik elhagyni a lakásaikat, nehogy ők is belesétáljanak a csaló ingatlanügynökök csapdájába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendőrség emberei megvizsgálták az esetet és megállapították, hogy a Litvániából érkezett család állítólag háromezer fontot (átszámítva körülbelül egymillió forintot) fizetett egy ál-ingatlanügynöknek, amivel fél évre kibérelték a lakást. A hatóság szerint polgári peres eljárást kellene indítani, de a lakhatási jogát csak ennek lefolytatását követően kaphatja vissza a nyugdíjas.

Szerencsére nem kellett fél évet várni, ugyanis a lakásfoglalók elhagyták az ingatlant, de szinte minden mozdítható dolgot magukkal vittek. Eltűnt az összes elektromos berendezés a szobákból és a konyhából, nincs meg a tűzhely, de még a vezetékeket is kitépték a falakból.

Pope úr már visszaköltözhetne ugyan, de fél, mert állítólag egy szomszédos lakásban is illegális lakásfoglalók élnek. Az önkormányzat emberei is megtekintették az ingatlant, majd biztosították a nyugdíjast, hogy amivel csak tudják, támogatni fogják az újrakezdésben. Első lépésben új zárakat tettek fel, nehogy visszajöjjenek a nemkívánatos lakók, majd rövidesen jöhet a felújítás.

Címkék: