Egyre több szlovák, román költözik hozzánk - bőven megéri nekik

Pénzcentrum2010. szeptember 2. 09:32

Egyre több határ menti településen jelennek meg külföldi lakók, akik továbbra is szülőhazájukba: Romániába, Szlovákiába járnak dolgozni. Az ingatlanügynökségek határ menti házak százait hirdetik külföldön - írja a Népszabadság.

Rajkán jelenleg 2700-an élnek, ebből legalább hatszáz a betelepült szlovákiai - magyarázza Bazsó Lajos polgármester - köszönhetően a nálunk jóval alacsonyabb ingatlanáraknak. A rajkaiak is örülnek, mivel a korábban nevetségesen alacsony áron is eladhatatlan ingatlanok most többszörösükért kelnek el.

Rajkán ma már tíz, többnyire szlovákiai tulajdonú ingatlanügynökség csábítja az új vevőket. Nem is olyan régen Rajkán a közművesített telek négyzetméteréért hétezer forintot kértek, ma húszezernél olcsóbban sehol sem adják. De még ez is olcsó a szlovákoknak, hiszen az innen mindössze három kilométerre levő Oroszváron (Rusovce) ugyanekkora területért kétszáz eurót (több mint ötvenezer forintot) kell fizetni.

A közeli Dunakilitin a rendszerváltás után először az osztrákok és a németek vásároltak hétvégi házakat. - Két éve nálunk is megjelentek a szlovákok, akiknek a száma az 1840 lelket számláló falunkban mára megközelíti a kétszázat - közli Szokoli Sándor polgármester.

Konfliktusokról, összezördülésekről senki sem tud -mondja Szokoli Sándor - a betelepültek rendesen fizetik a helyi adókat is, a jövedelemadó azonban nem a magyar államkincstárt gyarapítja.

Címkék: