Nem jelent gondot a kánikula

Pénzcentrum2010. július 13. 14:02

Bátran használhatják a fogyasztók a légkondicionálókat, van megfelelő tartalék a villamosenergia-rendszerben, hiszen a magas importnak is köszönhetően 2000 MW tartalék áll rendelkezésre - mondta Tari Gábor a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója.

Harminc fok fölé kúszott a hőmérők higanyszála, felmelegedtek az irodák, lakások, elindultak a légkondicionálók. Megnőtt az elfogyasztott villamos energia mennyisége. A nagy meleg a MAVIR-nál két helyen látszik: a hőmérőn és az országos fogyasztáson. Ahogy melegszik az idő, egyre több áramot igényelnek a hűtőberendezések. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 MW terhelésnövekedést jelent.

Ezen a nyáron eddig június 10-én volt a legmagasabb az igény, 5832 MW volt a napi csúcsteljesítmény, 25 foknál valamivel magasabb átlaghőmérséklet mellett. Ha folytatódik a meleg, ma és holnap minden valószínűség szerint átlépjük a 6000 MW-os határt.

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddigi nyári rekordot jelentő 6320 MW-al is gond nélkül megbirkóztak.

Címkék:
légkondicionálók,