A lakosság többsége nem tudja mennyit fogyaszt és fizet az áramért és a gázért

Pénzcentrum2010. május 4. 12:53

Az energiapiac szereplőinek többsége nem elégedett az energiaszektorban végbement privatizációval, annak ellenére, hogy támogatják a magántőke szerepét a közműszolgáltatásban. A lakosság tájékozatlansága határtalan: sem a fogyasztásukról, sem a havi számláikról nagyságáról nem tud nyilatkozni érdemben - derült ki az energiainfo.hu és a Forsense közös energiapiaci kutatásából.

Párhuzamosan két felmérés zajlott: egyrészt egy 300 fős szakmai megkérdezés, másrészt egy 1,000 fős lakossági telefonos felmérés. A cél az energiapiac helyzetének megállapítása volt.

Erősen megosztott a közvélemény a piacnyitás eredményével kapcsolatban: a szakmai megkérdezettek között közel 50% eredménytelennek ítélte a hazai energiapiac nyitását, bár a szolgáltatási színvonal terén tapasztaltak előrelépést, főként az ügyfélkezelés terén.

A szakma többségének vélekedése szerint támogatható a magánérdek az energiapiacon, ennek ellenére a lezajlott privatizáció eredményével elégedetlenek, nem tartják eredményesnek. Az állami felügyelet szükségességét illetően a szakma képviselőinek véleménye szerint a háztartási szegmensben indokolt az állami szabályozás, míg a többi szegmens esetében nagyobb teret szeretnének a szabad piaci versenynek. Érdekes azonban, hogy a szakma képviselői között is volt 6%, akik szerint az államnak erőteljesebb szabályozói szerepet kellene vállalnia minden szegmensben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy támogatottságot élvezett szakmai körökben az atomenergia és a megújuló energiaforrások, mint a jövő lehetséges alternatívái. A lakosság körében szintén, bár fordított arányban, vagyis a lakosság többsége a tényleges zöld technológiákat támogatja.

A megkérdezett lakosok között 40% lenne hajlandó többet fizetni a környezetbarát áramért, nagyságrendileg 5-10%-kal. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a lakosság többnyire tájékozatlan, vagyis sokan azzal sincsenek tisztában, hogy jelenleg is fizetnek pluszt a megújuló energiák támogatására (KÁT). Bár a tájékozatlanság sokkal alapvető dolgokban is megmutatkozik, például a megkérdezettek többsége nem tudott beszámolni saját energiafogyasztásának mértékéről, a vonatkozó havi költségekről.

Címkék: