Borzasztóan nehéz lesz elkerülni a karbonkatasztrófát

Pénzcentrum2010. március 24. 08:58

Alapvetően csalódottak az energiaipari társaságok a koppenhágai klímacsúcs sikertelensége miatt, tekintettel arra, hogy nem kaptak világos iránymutatást a következő évtizedek klímavédelmi politikájára vonatkozóan - derült ki a KPMG és az energiainfo.hu tegnapi közös sajtóbeszélgetésén. Varró László, a MOL stratégiai-fejlesztési igazgatója a klímavédelmi célokkal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nem feltétlenül a szándék hiánya a legnagyobb akadály a konkrét és szigorú vállalások megtételének ügyében, hanem az elégtelen technológiai háttér.

A szakember szerint a gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve jó esetben 10%-os kibocsátás-csökkentés érhető el világszinten, de ha az emberiség minden erejét megfeszíti és "pénz nem számít" alapon áll hozzá a kérdéshez, akkor a jelenlegi technológiai színvonalon még mindig ábrándos cél a 20%.

Ennek ellenére Varró László szerint a felelős vállalatoknak nincs más választásuk, minthogy alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz, vagyis hosszabb távon mellékes, hogy a koppenhágai klímacsúcs milyen eredménnyel zárult. A stratégiai igazgató szerint egyébként nem megfelelő kommunikációt használnak az ügyben érintett szervezetek a klímavédelmi törekvések promotálására, ugyanis azt kéne tudatosítani mindenkiben, hogy az emberiség előtt álló klímavédelmi feladat elsősorban kockázatkezelési tevékenység, egy olyan esemény elkerülésének ügyében, ami elfogadhatatlan, lévén hogy megfőzzük, életképtelenné tesszük a bolygót.

Varró László hozzátette, hogy a koppenhágai klímacsúcshoz vezető út mindenképpen fordulópont a klímavédelmi harc tekintetében, ugyanis most már olyan szervezetek foglalkoztak a kérdéssel, mint a Goldman Sachs vagy a kínai kormányzat, vagyis azok, akik tényleges hatással bírnak a világ formálásában. A stratéga kiemelte, hogy három alapvető kérdésben nem volt vita a csúcson résztvevő országok között: a klímaváltozás tényében, az ember szerepében a folyamatot illetően, valamint a potenciális következményekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ságodi Attila, a KPMG partnere szerint egy alacsonyabb karbonkibocsátású gazdaság létrehozásához mindenképpen paradigmaváltásra lesz szükség, ideértve a vállalati döntéshozatalt is. A vállalatirányítási gyakorlatot reformálni kell, új információkra, új megközelítésekre és az eddiginél komplexebb összefüggés-rendszerek feltárására van szükség a problémák kezelésére - mondta a szakértő.

Címkék: