Így spórolj a vízzel: tízezreket takaríthatsz meg!

Pénzcentrum2010. március 22. 13:02

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, a nemzetközi szervezet az idei világnap mottójaként a "Tiszta vizet az egészséges világért" gondolatot választotta. A Pénzcentrum a világnap alkalmából hasznos tippeket ad a takarékos vízhasználathoz.

Háztartásaink többsége villanybojlert használ a víz felmelegítéséhez, így 10-15% energia folyhat el melegvíz-előállításra.

Egy átlagos család évente több tízezer forintot is megtakaríthat, ha mindennap zuhanyt használ a kádban fürdés helyett. A víz túlmelegítése is rengeteg energiát emészt fel. Ha például egy 120 literes bojlerben 80 °C-os víz helyett csak 40 °C-osat állítunk elő, a költségeink akár felét megtakaríthatjuk. Az okos tervezés is sokat számít: szereljük fel a bojlert a lehető legközelebb a vízfelhasználás helyéhez, a csővezetékeket pedig szigeteljük megfelelően.

A csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarolhatnak, pedig a legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni. Csökkentsd hideg- és melegvíz-felhasználásod víztakarékos szerelvényekkel és berendezésekkel!

A termosztatikus csap- és zuhanyteleppel pontosan beállíthatod a vízhőmérséklet, a víznyomás változásától függetlenül. A csap végére szerelt perlátor a vízsugárhoz levegőt kever, így csökkentve a vízfelhasználást.

Célszerű a hagyományos WC öblítőtartályokat is víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vízfelhasználás. Sok-sok liternyi vizet takaríthatunk meg azzal is, ha nem folyó vízben mosogatunk, mosunk fogat, vagy borotválkozunk! Szereltess fel vízórát jól látható helyre - néha pusztán azzal is tetemes összegeket tudunk spórolni, ha tudatosul bennünk, milyen pazarló háztartásunk vízfelhasználása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium/Pénzcentrum gyűjtés

Címkék: