Panelmatek: tízezrek maradtak volna a zsebekben, ha korábban lépnek

Pénzcentrum2010. január 15. 12:02

A mai naptól az eddigi 18 %-ról 5 %-ra csökken a távhő áfája. Szollár Domokos szerint ezzel az intézkedéssel - a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élő - 2 millió ember terhei csökkennek. A kormányszóvivő hozzátette, hogy a korábbi mérsékléssel együtt éves szinten nagyságrendileg 45-50 ezer forinttal lehet alacsonyabb egy átlagos fővárosi távfűtéses lakás fűtési költsége.

Szollár Domokos elmondta, hogy egy országgyűlési döntés után augusztus 1-től már a kedvezményes, 18 %-os kulcsba sorolták a távhő áfáját, ami mától tovább csökken 5 %-ra.

A kormányszóvivő számításai szerint az elmúlt hónapok távhődíj- és áfa-mérsékléseinek köszönhetően egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési költsége 2010-ben akár 45-50 ezer forinttal is kevesebb lehet, mint tavaly volt.

Szollár hozzátette, hogy a távhő-áfájának csökkentése mellett számos egyéb intézkedéssel próbálják enyhíti a távfűtéses lakásban élők terheit. A Panel-, illetve az ÖKO-Program keretén belül évek óta jelentős támogatást nyújthatnak a távfűtéses lakások korszerűsítéséhez, illetve az épületek energiahatékonyságának növeléséhez.

Az ellenzék szerint több mint egy év kellett ahhoz, hogy a kormány tagjai felsorakozzanak a kezdeményezésük mögé. Az egyik ellenzéki képviselő kiszámította, hogy több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a családokat, ha előbb lépnek.

Címkék: