Nem lépett életbe a készpénzes adásvételiket tiltó rendelet: tovább trükközhetnek a bolgárok

Pénzcentrum2010. január 11. 12:02

Mint arról novemberben beszámoltunk, az ingatlanpiacon tapasztalt visszaélések és csalások visszaszorítása érdekében január elsejétől megtiltották volna a készpénzes adásvételi szerződéseket Bulgáriában. A jogszabály azonban csak az első parlamenti körön ment át, ahol több kiegészítést is kezdeményeztek, ezért az intézkedés hatályba lépése még várat magára.

A rendelet célja a lakáspiacon uralkodó adókerülő magatartás visszaszorítása és a szerződések átláthatóbbá tétele volt. A bolgárok ennek érdekében megtiltották volna a készpénzes szerződéseket (a felek - a magyar gyakorlathoz hasonlóan - alacsonyabb összeget írtak a szerződésekbe, így kevesebb adót és illetéket fizettek) és csak banki átutalással teljesíthették volna a fizetési részleteket.

A rendeletet azonban visszaküldték átdolgozásra és néhány kiegészítéssel is élni kell, a módosítások kidolgozásra hónapokat vehet igénybe.

A parlament jogi bizottságának vezetője Iskra Fidossova a témával kapcsolatban sajtóközleményt adott ki: "A jogszabály bevezetését elhalasztjuk, a hatályba lépés új céldátuma egyelőre még nincs pontosan meghatározva. A rendeletre további egyeztetések várnak, amely a legjobb forgatókönyv szerint májusban vagy júniusban léphet életbe."

A rendelettől az állami adó- és illetékbevételek emelkedését várják Bulgáriában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Gondban a lakásmaffia! 2010-től betiltják a készpénzes adásvételi szerződéseket a bolgárok

Címkék: