Magyarország a sor végén kullog: ezt is átaludtuk

Pénzcentrum2009. november 12. 15:02

A Jones Lang LaSalle a közép-kelet-európai ingatlanpiacról szóló III. negyedéves jelentése szerint a régió országai más és más időpontokban lépnek a gazdasági növekedés útjára, így az egyes ingatlanpiacok is eltérő ütemben ébredhetnek a válság okozta Csipkerózsika álmukból.

A régióban jelentősen visszaesett a vásárlói aktivitás a válság óta eltelt időszakban, a bizalom csak neheze szivárog vissza a piacokra. A vevők sokkal körültekintőbben, sokan inkább elhalasztják a vásárlásaikat a kedvezőbb piaci pozícióra várva.

A finanszírozási gondok sem sokat enyhültek, a szigorúbb banki hitelezési politika következtében nehezebb a forrásokhoz hozzájutni. Ezzel együtt meg kell említeni, hogy a luxusingatlanok körében - amely a legkevésbé érzékeny a lakáshitelekre - nem érezhető akkora visszaesés, mint az egyéb kategóriákban.

Az albérletpiac az elemzés szerint már túl lehet a mélyponton, de a stabilizálódásra még várni kell. A cég elemzője szerint a kereslet és a kínálat valamikor a 2010-es év során egyenlítődhet ki.

Az ingatlanpiac regenerálódását nagyban befolyásolja egy adott ország gazdasági növekedése. Ennek megfelelően azt várják, hogy ezzel - a régióban elsőként, akár még az idei negyedik negyedévben - a lengyeleknél, a jövő év közepén a cseheknél, majd a románoknál és csak úgy lehet hazánkban számolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdaság megkapta a zöld jelzést, de a pozitív jelek csak bizonyos átfutási időt követően jelennek meg az ingatlanszektorban. A régiós országok 2011-ben jöhetnek igazán lendületbe, akkor az 1 %-os kontinens átlagot meghaladó 3 %-os átlagos növekedés sem kizárt.

Címkék: