Díjnet: sárga csekkek fizetése mobilon

Pénzcentrum2009. november 11. 09:32

Újabb korszerű számlafizetési lehetőséget vezetett be a Díjbeszedő. A Díjnet ügyfelei ezentúl mobiltelefonjukon keresztül is kiegyenlíthetik a rendszerhez csatlakozott szolgáltatók számláit.

A szolgáltatók listája immár igen hosszú: Budapest közüzemei mellett olyan országos és regionális társaságok is ebbe a folyamatosan bővülő körbe tartoznak, mint a UPC, az ELMÛ és az ÉMÁSZ. Az ügyfelek számára rugalmasságot és kényelmet jelentő mobilfizetési lehetőség a szolgáltatók számára pontosabban fizető fogyasztói kört biztosít.

A mobiltelefon a legelterjedtebb, ráadásul a legrugalmasabban alkalmazható elektronikus kommunikációs eszköz. Ma már a Magyarországon használt telefonok többsége is képes a biztonságos pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tevő nagy sávszélességű adatátvitelre (GPRS). Ezt ismerte fel a Díjbeszedő is, amikor - az elsők között Magyarországon - bankkártya-alapú,mobilszolgáltatótól független mobilfizetési szolgáltatás bevezetéséről döntött.

Az új szolgáltatást bármely mobiltelefonról, a régi SIM-kártya segítségével is igénybe vehetik mindazok, akik a Díjbeszedő elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszeréhez, a Díjnethez csatlakoztak. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy az adott számlákat nem kinyomtatva, hanem elektronikus formában tudják fogadni. A csatlakozás módja igen egyszerű: a Díjnet internetes felületén elvégzett mobil fizetőeszköz regisztrációt követően az ügyfél telefonjára letöltött JAVA alkalmazás a továbbiakban folyamatosan lehetővé teszi a mobilos számlakezelést. Az alkalmazás segítségével az ügyfél látja aktuális számláit, és néhány gombnyomással jóváhagyhatja, elutasíthatja vagy várakoztathatja azokat. A kifizetés nem a telefonszámlát, hanem az ügyfél saját bank kártya-számláját terheli, nagyobb összegű tranzakciókat is lehetővé téve.

A rendszer alapja az Európai Unió támogatásával kifejlesztett SEMOPS (Secure Mobile Payment Service), amelynek kidolgozásában - Fold-R nevű tagvállalatán keresztül - a Díjbeszedő is aktívan részt vett. Az így kidolgozott megoldás közvetíti az információt az ügyfél, a bank és a számlakibocsátó szolgáltató között, lényege, hogy az ügyfélnek is azonnali visszaigazolást biztosít a sikeres tranzakcióról. Az alkalmazásnak a konkurens megoldásokkal szembeni nagy előnye, hogy szolgáltató-független, azaz a SIM kártya és a GSM operátortól függetlenül futtatható és a díjnetes regisztráción kívül további tevékenységet (szerződéskötés, számlanyitás, stb.) sem igényel.

"Az új lehetőség ma már sokak számára nyújthat kényelmes fizetési alternatívát, mivel a Díjnet felületén közel kétmillió háztartás tud havi számlái közül legalább kettőt vagy hármat egy helyen megnézni és kifizetni - mutatta be az érdeklődők lehetséges körét Papp Tibor, a Fold-R vezérigazgatója. - Mivel sem bankfiók, sem számítógép, de még internetes kapcsolat sem kell a rendszer használatához, páratlanul rugalmasan, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról másodpercek alatt egyszerű hozzáférést biztosít. E tulajdonságai miatt arra számítunk, hogy sokak érdeklődését felkelti majd ez az újszerű, hazánkban az elsők között alkalmazott fizetési forma."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mobilfizetési előzmények a Díjbeszedőnél

A Díjbeszedő számláit ezzel párhuzamosan szintén mobilon tudják fizetni mindazok az ügyfelek is, akik bankszámlájukat az FHB Banknál vezetik, és a T-Mobile vagy a Pannon a mobilszolgáltatójuk. A szükséges alkalmazást ebben a konstrukcióban a szolgáltatótól kapott új SIM-kártya tartalmazza, a vonatkozó szerződéseket is az megfelelő operátoroknál lehet megkötni.

Címkék: