Törékeny optimizmus a lakáspiacon

Pénzcentrum2009. október 5. 13:02

Az egyik legnagyobb brit lakásfinanszírozó által a napokban közzétett friss elemzés adatai szerint az átlagos lakásárak elérték az egy évvel ezelőtti szintet. A számok optimizmusra adnak okot, de az elemzők szerint a kilábalás felé vezető utat néhol vékony és rendkívül veszélyes ösvények tarkítják.

Egy évvel ezelőtt az amerikai bankóriás, Lehman Brothers összeomlásáról szóltak a hírek, a válságlavina elindulásakor az átlagos lakásár 161 797 font volt Nagy-Britanniában. A most közzétett adatok szerint idén szeptemberben 161 816 fontot mértek, ami a február végi, március eleji szinthez képest több mint 10 %-os emelkedésnek felel meg.

Augusztusról szeptemberre 0,9 %-os növekedést mértek, ami pénzre átszámítva átlagosan napi 54 font emelkedést jelentett az ingatlantulajdonosoknak. Immár ötödik hónapja tart az árak regenerálódása, ami leginkább az ország déli területein és Észak-Írországban figyelhető meg, miközben Wales átlag alatt teljesített.

Az elemzők szerint a lakásárak alakulása jól türközi a válság során végbement folyamatokat. A friss adatokból sokak kiolvasni vélik a válság végét, ezzel szemben az elemzők óvatosságra intenek. A recesszió a gazdaság egészét megrengette és - bár a finanszírozó további 5 %-os emelkedést vár az év végére - a kilábalás során jobb úgy előre haladni, mintha tojásokon lépkednénk, mint egy nagy ugrással ismét beszakadni a jég alá.

Kedvező hitelek szükségeltetnek, hogy a lakáspiac újra erőre kapjon. Ezzel szemben jelentősen leszűkült a termékpaletta, szigorodtak a feltételek és a britek hosszú hónapok óta nettó hiteltörlesztők (többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek).

Címkék: