Gőzerővel indul az albérlethajsza

Pénzcentrum2009. július 24. 09:42

Mivel a ponthatárok már ismertek, napokon belül elindulhat az idei albérletvadászat. A lakáskeresők alkupozíciója idén sokat erősödött: a kínálat nőtt, a bérleti díjak pedig csökkentek.

Vidéken havi 25 ezer, míg Budapesten akár már 40 ezer forintért is lehet lakást bérelni, külföldi diákok pedig már 400 euróért is találnak lakást maguknak.

A kínálat bővülése miatt az árak 5-15 százalékkal estek az elmúlt hónapokban, de enyhültek a bérbeadási feltételek is: van, aki a sikeres kiadás érdekében kevesebb kauciót kér például.

Idén a válság miatt azok is kiadják lakásaikat, akik korábban hagyták üresen állni, de az eladásra váró lakásokat is sokan bérbe adják, akár csak néhány hónapra is, csakúgy, mint a törlesztőrészletek megemelkedése miatt bajba került családok.

Ez persze most a bérlőknek kedvez, akik továbbra is a jó közlekedéssel rendelkező, központközeli kiadó lakásokat keresik, de népszerűek a csendes, zöldövezeti lakások is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A panellakások azonban jelentős hátrányból indulnak, mivel a bérlők különösen nagy figyelmet fordítanak már a járulékos költségekre, így a rezsire, fűtésre, közös költségre.

A fővárosban a jellemző bérleti díj 55-80, míg vidéki nagyvárosokban 35-60 ezer forint között alakul - ezeket a lakásokat jellemzően diákok, illetve egyedülállók, fiatal párok veszik ki. Kisebb településeken a 25 ezer forint körüli bérleti díj sem kizárt.

Címkék: