Liftépítés: akár 15 millióba is kerülhet

Pénzcentrum2009. július 17. 10:02

Akár 15 millió forintba is kerülhet a liftépítés egy társasháznak. A legdrágább közös beruházásnak számító liftprojekt mindenütt megosztja a lakókat, hiszen az alsó szinteken lakók másra költenék azt a sok millió forintot.

Ha a lift nélküli emeletes társasházak lakói végül megegyezésre jutnak, és tervbe veszik a liftépítést, nem kisebb gonddal, mint a legdrágább társasházi munkálat 8-15 millió forintos költségével találják szembe magukat.

A liftépítés vagy -korszerűsítés megrendeléséig azonban még több lépcsőfokot meg kell járni. A legfontosabb, hogy meg kell nyerni az ügynek a földszinten és az első emeleten lakókat is, akiknek egyébként nem igazán számít, hogy van-e a házban lift, vagy sem. Szerencsére a társasházi törvény két évvel ezelőtti módosítása óta már nincs szükség ilyen esetekben a lakóközösség 100 százalékos támogatására, elegendő a 80 százalékos szavazati arány.

A lifttel kapcsolatos sokmilliós munka megrendeléséhez többéves, megtervezett takarékossági program vezet, azért is van, hogy az ötlet felmerülésétől a munka átadásáig akár 5-10 év is eltelik.

Ráadásul a különböző gyártmányú felvonók nagyon különböző üzemeltetési díjat jelentenek, ami havonta több tízezres különbségeket takar. A hazai lakóépületekben az új szabályozás szerint már 10 méteres magasság fölött liftet kell építeni, a régi, 13,65 méteres helyett, de ez kizárólag az új építésű házakra vonatkozik.

Címkék: