Pénz helyett lakást kapnak az alvállalkozók - szenved az ingatlanpiac

Pénzcentrum2009. július 1. 09:32

Mától megszűnt az eddigi lakástámogatási rendszer, az intézkedéstől 3 év alatt 170 milliárdos megtakarítást vár a kormány. A kamattámogatás megszüntetése a projektfinanszírozást is érinti, lakásfejlesztők szerint az új feltételek mellett már nem vállalható a projektek indítása.

"A lakástámogatási rendszer - benne a fejlesztői kamattámogatás - megszűnése, a hitelkondíciók változása és az infláció összességében mintegy 15 %-os négyzetméterár-emelkedést eredményezhet elméletben, azonban a keresleti oldal összeomlásával ez úgysem érvényesíthető" - mondta a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke.

"A lakásépítésben korábban élenjáró Ferencvárosban egyetlen lakásprojekt sincs engedélyezés alatt. Az új feltételeket ugyanis a fejlesztők nem vállalják, a munkahelyek elvesztésének árnyékában pedig a vevők sem merik elkötelezni magukat. A finanszírozás drágulása, az előértékesítési arány, az elvárt önerő növekedése és a támogatások megszűnése nyomán növekvő terhek új együttműködési formák felé mozdítják a piaci szereplőket" - mondja az elnök, aki úgy tudja "akad olyan beruházó, aki lakással fizetné ki az alvállalkozóit".

Címkék: