A családi vállalkozások vették át a multik helyét

Pénzcentrum2009. június 15. 12:32

Nem minden céget sújt egyformán a válság, különösen nem az építőiparban. - nyilatkozta Komlós Andor, a Leier Kft igazgatója. Ennek egyik oka, hogy több külföldi tulajdonban lévő építőipari cég kivonult Magyarországról. Ezek helyét jelenleg a kisebb magyar cégek vették át.

Összességében ugyan 25-30 százalékkal is csökkent az építőipari cégek forgalma az első öt hónapban, ám a kisebb cégek bevételei nem feltétlenül csökkentek. A Leier cég például márciustól- júniusig terjedő időszakban közel ugyanannyi építőanyag megrendelést kapott, mint tavaly. A jó piaci szereplést az is segítette, hogy sokan előrébb hozták vásárlásaikat a július elejei áfa-emelés miatt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a megrendelések július-augusztus hónapra drasztikusan csökkeni fognak - nyilatkozta az igazgató.

Mint azt Komlós Andor kifejtette: egyes piaci elemzések szerint 20 és 50 százalék közötti mértékben már most is esett vissza a tégla értékesítés Magyarországon. Ennek legnagyobb vesztesei a téglagyárak, melyeknek jelentős része már hónapok óta nem termel, mivel a készletekből is fedezni tudják a keresletet. A Leier cégei más versenytársak gyáraival szemben nem álltak le. Sőt, a cég újabb gyár megnyitását tervezi Kassán.

A nyárra nemcsak az építőanyagok piaca áll majd le, hanem az új lakások iránt sem lesz túlzottan nagy érdeklődés - tette hozzá a III. kerületben épülő Forest Hill lakópark vezetője Szili Balázs. Ennek oka, hogy azok, akik lakást akarnak vásárolni, azok mindent megtesznek azért, hogy még az áfa-emelés előtt megszerezzék új lakásukat, hiszen így akár milliókat is megspórolhatnak a vevők.

Címkék: