Alkudozhatsz a románokkal - idén kénytelenek engedni

Pénzcentrum2009. május 27. 18:02

A neves Jones Lang LaSalle ingatlan szaktanácsadó cég előrejelzése szerint nem lélegezhetnek fel a bolgár és a román lakástulajdonosok, mivel a két ország ingatlanpiaca még nem érte el a mélypontot. A cég elemzése szerint Szófiában 12 %-os, míg Bukarestben 20 %-os árcsökkenés várható az idei évben.

A tanácsadó cég szakértői úgy vélik, hogy a folyamatosan és fokozatosan csökkenő tendencia legalább az év végéig kitart. Fordulatra legkorábban a 2010-es évben kerülhet sor úgy Bulgáriában, mint Romániában.

A külföldi befektetők még hosszú hónapokig távol maradhatnak a két ország ingatlanpiacától, a jelzáloghitelek szigorítása és a kihelyezések visszaesése tovább nehezíti az eladók dolgát.

Számos elemző úgy véli, hogy a potenciális vásárlók egyelőre inkább kivárnak, de a megfelelő pillanatban visszatérhetnek a jelenleg rendkívül széles kínálattal rendelkező lakáspiacra. Az árak további csökkenése a vevők többségét a vásárlások elhalasztására ösztönzi.

A korábban a külföldiek körében oly népszerű Fekete-tenger partján fekvő apartmanokhoz és a síparadicsomokban épült ingatlanokhoz a korábbiakhoz képest alkalmi áron lehet hozzájutni.

Címkék: