Kilakoltatás helyett önkormányzati elővásárlási jogot szorgalmaznak

Magyar Hírlap2009. május 22. 09:47

Az Otthonvédők politikai megoldást sürgetnek a bajba jutott devizahitelesek és közüzemi hátralékkal rendelkezők gondjainak orvoslására. Az összefogás tagjai szerint ellenkező esetben százezrek veszíthetik el az otthonukat.

Azt javasolják, hogy a tömeges kilakoltatások elkerülése érdekében az ingatlan tulajdonjoga az államra szálljon, az pedig találjon megoldást a hitelezőkkel, hogy átütemezzék, illetve elviselhető mértékűvé tegyék a törlesztést.

A megoldás kidolgozásáig az árverezések leállítását javasolják, az embereket pedig arra biztatják, hogy védjék meg otthonaikat. A már országszerte működő gyorsreagálású önvédelmi zónák megerősítésére az összefogás nemzetközi megfigyelők segítségét kérte.

Az Október 23. Bizottság Alapítvány csalás bűntette miatt feljelentést tesz azon bankok ellen, amelyek a magyar polgárokat tévedésbe ejtik és tévedésben tartják azzal, hogy fejfájás elleni gyógyszernek vagy cukorkának álcázva reklámozzák a gyorskölcsönt. A nemegyszer munkáltatói igazolás nélkül is adható kölcsön elhamarkodott felvétele családok ezreit sodorta adósságcsapdába.

Az ellenzék a bajba került lakáshitelesek megsegítésére azt javasolja, hogy az önkormányzatok kapjanak elővásárlási jogot az árverésre bocsátott ingatlanokra, a korábbi tulajdonosok pedig szociális bérlakásként használhassák tovább a lakást.

Címkék: