A jövő itt van: tengervízzel öntözik a növényeket!

Pénzcentrum2009. május 17. 10:02

A kellemeset a hasznossal mondásból próbálta kihozni a legtöbbet az olasz Studiomobile építésziroda, akik nemcsak egy gyönyörű - ráadásul függőlegesen nyújtózó - farmot hoztak létre a tervasztalon, de a növényeket ráadásul tengervízből táplálják.

A Dubaiba tervezett épület legfőbb különlegessége, hogy tengervizet használnak az üvegházak hűtésére és ebből is nyerik ki a locsoláshoz szükséges tiszta vizet. A teljesen újszerű megoldás a következő lépésekből áll:


- Az üvegházban keringő levegőt a tengervíz segítségével hűtik le és növelik meg a páratartalmát, majd áteresztik egy párlókészülék segítségével a növények fölé vezetik. Az üvegház és a folyamatosan párás levegő miatt a növényeknek így sokkal kevesebb öntözésre lesz szükségük.

- A következő fázisban a nedves és hűvös levegőt áteresztik egy második párologtatón, mely így összekeverik a kinti száraz és meleg levegővel.

- Végül az immár meleg, de még mindig nedves levegőt egy központi kéménybe vezetik, amit kívülről hideg tengervíz vesz körül. Így a kémény egyfajta kondenzátorként működik, melynek belső falán lecsapódnak a vízcseppek és lefolynak. Ezek után már csak össze kell gyűjteni a vizet és felhasználni a növények öntözésére- vagy bármilyen más célra.

Címkék: