20 város, ahol öröm élni - elkészült a lista!

Pénzcentrum2009. április 28. 16:02

A Forbes magazin elkészítette a világ nagyvárosainak életminőség szerinti listáját. A vizsgálatban összesen 420 világváros vett részt, ezúttal a legjobb húszat tárjuk olvasóink elé. Ezekről a városokról méltán állítható, hogy imádják őket az ott élők és ez nem elsősorban a természeti szépségeknek, hanem annál inkább a magas életszínvonalnak, a közbiztonságnak és a számos kedvező lehetőségnek tudható be.

Az első helyen az osztrák főváros, Bécs végzett, a lista készítőit is meglepte a végeredmény. Abban az országban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a választások végeredménye bel- és külpolitikai aggodalmakra adott okot, mára megelőzte a favoritnak tartott svájci nagyvárosokat.

Napjainkban Bécs újra régi fényében ragyog, a művészeti és kulturális élet fellendülése, a kiváló építészeti remekek és a zöldterületek magas aránya a lista élére repítette nyugati szomszédunk fővárosát. A lista szerint Bécsben a legmagasabb az életminőség-index, ami alapján a városokat rangsorolták.

Az index meghatározása érdekes módszertan mentén történt. A készítők New York adatait vették 100 pontos bázisnak és ez alapján határozták meg a sorrendet. Figyelembe vették a politikai viszonyokat, a közéletet, az életszínvonalat, a bűnözési statisztikákat, a jogi környezetet, a gazdaság teljesítményét, a személyi szabadságjogokat, az egészségügyi ellátás színvonalát, az oktatási rendszert, a szórakozási és a sportolási lehetőségeket, valamint a lakáspiac tendenciáit.

Ezek alapján Bécs 108,6 pontot szerzett, az üldöző svájci városok fej-fej mellett 108, illetve 107,9 ponttal végeztek. Az észak-amerikai városok közül a kanadai Vancouver áll a legelőkelőbb helyen, de a listán elsősorban az európai nagyvárosok dominálnak. Csak összehasonlításképpen az iraki főváros, Bagdad 14,4 pontot ért el, míg a közép-afrikai zűrzavaros országok fővárosai 30 pont körüli eredménnyel zártak.

Címkék:
külpolitika,