Bemutatták az első napenergiával működő város terveit!

Pénzcentrum2009. április 12. 12:00

Egy washingtoni ingatlan konferencián politikusok, vállalatvezetők és környezetvédők jelenlétében leplezték le annak a nagyratörő városfejlesztésnek a terveit, amely a beruházó szerint kizárólag napenergia felhasználásával működtethető. A floridai eco-várost egy 17 ezer hektáros területen építenék fel, a területen működne az ország legnagyobb napenergia átalakító gyáregysége.

A fejlesztő szerint az összesen 19 500 lakás felépítésével megvalósítandó új, környezetbarát város jó példa lehetne az ország és az egész világ előtt. A beruházó büszke, hogy őket érte a megtiszteltetés, hogy a világ egyik legnagyobb környezetkímélő fejlesztését megismertessék a nagyvilággal. Az épületeket a legszigorúbb környezetvédelmi és építészeti előírások betartása mellett valósítanák meg.

A beruházás hasznosságát nem kell bizonygatni, bár a mérnökök még dolgoznak egy biztonságos energia raktározására alkalmas megoldás kialakításán. Amíg ez nem működik, addig nap közben a napenergia üzem a többletenergiát a hagyományos elosztó rendszer felé szolgáltatná, amit éjszaka - amikor nem termelnek a napelemek - visszakapna. A projekt mindent egybevetve zéró káros-anyag kibocsátási értékeket tudna produkálni.

A 350 hektáros napelem mező a lakóingatlan fejlesztésektől nem messze kerülne kialakításra, a környezetvédelmi szempontok említésekor érdemes megjegyezni, hogy a terület szomszédságában egy nemzeti park húzódik. A kifogyhatatlan és tiszta energiaforrás felhasználásának szélesebb körben történő kiterjesztése vállalkozásokat vonzana és munkahelyeket teremtene. A beruházó szerint a jelen fejlesztés 20 ezer állandó és több ezer idénymunkást venne igénybe az építkezés során.

Címkék: