Magyar ingatlanfejlesztési sikerek Cannes-ban

Pénzcentrum2009. március 30. 19:00

Immár huszadik alkalommal, 2009. március 10-13. között Cannes-ban került megrendezésre az ingatlanszakma legjelentősebb nemzetközi eseményeként számon tartott MIPIM szakkiállítás és vásár, melynek hagyományosan a cote d'Azur-i Palais des Festivals adott helyet. Nem csak fennállásának húszadik jubileuma tette azonban különlegessé az idei rendezvényt. Magyarország és főképp Budapest szempontjából meghatározó jelentőséggel bírt a mostani kiállítás, hiszen idén először, a hazai fejlesztők nem külön-külön, hanem klaszterbe szerveződve, egységes arculattal, nagyobb volumenben jelentek meg, és állítottak ki, egyetlen közös standon.

A MIPIM nemzetközi ingatlan szakkiállítás és vásár amellett, hogy felvonultatja a legnagyobb elérhető fejlesztéseket, egyedülálló módon teret biztosít az iparág döntéshozóinak az egymással való találkozásra, és üzleti kapcsolataik fejlesztésére. A fejlesztőkön kívül bankok, befektetési alapok képviselői és világszinten is jelentős vállalatok vezetői, mint a Microsoft vagy a Google frontemberei vesznek részt a több napos eseményen, ahol konkrét tárgyalásokra is sor kerülhet, így pusztán maga a részvétel is elismerést és rangot jelent.

Különlegesnek mondható, hogy a legjelentősebb magyar ingatlanprojektek fejlesztői idén először fogtak össze és szerveződtek a Budapest Business Region elnevezésű klaszter ernyője alá, és hirdették a Budapest, illetve Budapest környéki beruházások sokszínűségét. Ez a csoportosulás nem csupán a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket, de az állami szféra képviselőit is magában foglalta, a kormányzat képviseletében Bajnai Gordon, a főváros részéről Demszky Gábor is megjelentek az eseményen. A BBR nem titkolt szándéka, hogy együttes erővel próbálja meg képviselni a hazai ingatlanpiac érdekeit, javítva ezzel a régió megítélését, és az országimázs értékelését.

Nem maradhatott ki az összefogásból a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztés, a TóPARK sem, aki ezzel a bemutatkozással a nemzetközi szinten is elismert fejlesztések térképén erősítette pozícióját. "A TóPARK projekt komplexitása, és az egyedülálló EXPO projektje révén zajos sikereket aratott, reputációja a többi BBR tag között is megerősödött" - nyilatkozta Takács Péter, a TóPARK értékesítési igazgatója. Elmondta továbbá, hogy a jelenlegi válságos időszakban a befektetők ugyan meggondoltabbak, de a különleges fejlesztések még így is reflektorfénybe tudnak kerülni, a stabil tulajdonosi háttér és az erős fejlesztési koncepció megerősíti a TóPARK pozícióját.

Sztán Zoltán, az TóPARK projekttanácsadója szerint az állami- és a magánszektor ez idei egységes fellépése biztonságot sugallt, amely most különös jelentőséggel bírt, hiszen a gazdasági válság időszakában elsődleges cél, hogy a befektetők érdemesnek ítéljék a magyarországi projektekben való gondolkodást. "A legtöbb befektető ugyan várakozási állásponton van, de vannak olyanok is, akik az évtized legnagyobb lehetőségét látják a bankok által visszavett ingatlanokban, vagy az olyan hosszú távú, minőségi befektetésekben, mint a TóPARK. Ez elgondolkodtató látásmód, és mindenképp optimizmusra ad okot!" - nyilatkozta Sztán Zoltán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MIPIM 2009-ről összességében elmondható, hogy a válság kérdéséről, annak problematikájáról, illetve a konstruktív megoldások kereséséről szólt. De talán éppen ilyenkor van a legnagyobb jelentősége egy-egy ilyen szakkiállításnak, hiszen a fejlesztők tapasztalatokat cserélnek, és ha nem is sikerül azonnal megoldásokat találni, arra mindenképpen hasznos, hogy a projektgazdák lássák, nincsenek egyedül ebben a nem könnyű helyzetben.

Címkék: