Fellángolás az amerikai ingatlanpiacon! Meddig tart a lendület?

Pénzcentrum2009. március 20. 14:00

Egy friss kormányzati jelentés szerint 22,2 %-kal nőtt az új lakásokra kiadott használatbavételi engedélyek száma az elmúlt hónapban. Növekedésre tavaly áprilistól nem volt példa, a szakértőket is meglepő mértékű emelkedést pedig 1990 januárja óta nem mértek a tengerentúli ingatlanpiacon.

Az elemzők szerint egyrészt meglepő, hogy a piacot elárasztó végrehajtás alatti ingatlanok, a csökkenő kereslet és a fokozódó eladói nyomás ellenére növekedést mértek, másrészt nem szabad megfeledkezni a januárban mért történelmi mélypontot jelentő bázisértékekről sem.

Az illetékes minisztérium által készített jelentés készítői szerint a többgenerációs házakra, az apartmanokra és a társasházakra kiadott engedélyek száma 226 ezerre nőtt, miközben a családi házakra vonatkozó kérelmek száma a 357 ezres szinten stagnált.

Az amerikai lakásépítők szövetségének elnöke elmondta: "A statisztika mindenképpen üdvözlendő, jó hír ez minden piaci szereplőnek, különösen a hamarosan beinduló lakásszezon előtt. A számok bíztatóak, de nem szabad megfeledkezni a korábbi szerény eredményekről és a lakáspiacot elárasztó végrehajtott ingatlanokról sem."

Címkék: