Lavina indulhat a budapesti irodapiacon

Világgazdaság2009. március 3. 09:00

Robbanásszerű változást okozhat egy magyarországi ingatlanberuházó akciója, amelyben egy dél-budai új irodaháznál négyzetméterenként 9 eurós bérleti díjat hirdetett meg. Ezzel a Colliers International 2-3 euróval is aláment a környéken kialakult árszintnek.

Az is könnyen lehet, hogy a cég lépése más ügynökségeket is arra kényszerít, hogy a várt nyári/őszi csökkenést már most meglépjék.

A Colliers ügyvezetője szerint még mindig jobb most ezen az áron kiadni egy irodaházat és biztosítani a készpénzkiáramlást, mint több hónap múlva kényszerűen kevesebbért bérbe adni. Idén 300-350 ezer négyzetméternyi új iroda érkezik a piacra, de ha ebből csak 200-230 ezer készül el ténylegesen, akkor is megugrik az üresedési mutató.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az eddigi trendeket felváltva 2009-től az egyedi, valamilyen különleges tulajdonsággal rendelkező irodaépületek lehetnek a kelendők. Azonban ha egy irodaház kiemelten jó helyen van és jók a szolgáltatásai is, akkor a bérlők idén is megfizetik érte a korábbi díjakat.

Ugyanakkor számos bérlő halasztja el bővülési vagy költözési terveit, és van, aki csökkenti a bérlemény méretét. Éppen ezért az idén már nem indul annyi fejlesztés, mint 1-2 éve.

Címkék:
colliers,