Kétmillióan kerülnek veszélybe a zuhanó ingatlanárak miatt!

Pénzcentrum2009. február 19. 11:30

A brit lakáshitelesek egynegyedének van több tartozása, mint az ingatlan értékének 90 százaléka. Ha nem áll meg az árak csökkenése, az egyenlegük negatívba fordulhat.

A Fair Investment legfrissebb felmérése szerint ugyan az átlagos brit lakáshitel az ingatlan értékének 64 százalékára rúg, a kilengések azonban hatalmasak a piacon belül. A hitelfedezeti arány a tulajdonosok 3 százalékánál a 125 százalékot is eléri, 5 százaléknál 101-125 százalék az arány, míg 13 százalékuknál 91-100 százalék közötti a tartozás mértéke.

A Financial Services Authority egy korábbi előrejelzése szerint ha az ingatlanok értéke 30 százalékkal csökken a 2007 év végi szintekről, mintegy kétmillió brit hiteles egyenlege fordulhat negatívba. A jóslat egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz, az utóbbi 12 hónapban ugyanis 15 százalékkal mérséklődtek az ingatlanárak.

Bár ilyen magas hitelfedezeti aránnyal már nem adnak ki újabb hiteleket a szigetországban, azok, akik ilyen magas aránnyal vettek fel hitelt, könnyen bajba kerülhetnek. Sajnos sok jót számukra sem ígérhetnek a szakemberek. A legjobb módszer természetesen a hiteltől való szabadulás. Mivel arrafelé a legtöbben fontban adósodtak el, annak pedig csökken az alapkamata - így a hiteleké is -, a legegyszerűbb, ha igyekeznek minél nagyobb részletek mellett törleszteni a tartozást, amivel egyrészt elkerülhetik a negatív tartományba való átcsúszást, másrészt jobb adósminősítési besorolást is kapnának.

Címkék: