Pang a lakáspiac: a kedvező hitelekkel a vásárlók is eltűntek!

Világgazdaság2009. február 18. 09:15

Becslések szerint 2009-ben felével-harmadával kevesebb újépítésű lakást értékesítenek, mint tavaly. Kiszáradóban a lakáspiac, a feketeleves azonban még csak most jön - mondta Hunyady Attila, az AL Holding vezérigazgatója az idei kilátásokról, szavait alátámasztotta a cége GKI Gazdaságkutatóval közösen végzett elemzésével.

A vizsgálat szerint 2008-ban éves szinten 53 %-kal esett vissza az újlakás kínálat, 2009-első felében még ennél is drámaibb visszaesésre számítanak. A hitel- és kereslethiány miatt egyre nagyobb a nyomás a fejlesztőkön, ennek következtében sok előkészített lakásberuházás el sem indul.

A fejlesztők szerint az újépítésű lakások aránya idén tovább csökkenhet, nagyban befolyásolja az idei számokat, hogy a bedőlő hitelek miatt felszabaduló lakások mennyire árasztják el a piacot. A szektor dolgát tovább nehezítik a növekvő építőanyagárak és a tervezett áfa-emelés.

2009-től nehezebb kedvező beruházási hitelekhez jutni, a bankok az új ügyfelek megszerzése helyett a meglévő ügyfélkör megtartására koncentrálnak. A külföldi vásárlók fokozatosan eltűntek a magyar lakáspiacról, a vezérigazgató 250 olyan esetről tud, amikor a vevő inkább elbukta a foglalót csak ki tudjon szállni a kockázatossá vált üzletből.

A készleten maradó lakások aránya 10 százalékponttal emelkedett egy év alatt, már minden negyedik lakás a fejlesztők nyakán marad az átadáskor. A vásárlói oldalon ugyanakkor egyre többen olyan ingatlant keresnek, ami már teljesen elkészült.

Címkék: