Boeingek támadják meg Balatonalmádi nyári békéjét

Pénzcentrum2009. február 17. 12:00

Tizenkét ezer repülőgépet kiszolgáló repülőteret építenének Balatonalmádi mellé. A légi folyosó gyakorlatilag a kisváros strandja felett lenne, fürdés közben Boeing óriásgépek látványában gyönyörködhetnénk, ráadásul a gépek komoly zajt is okoznak -értesült a kisalfold.hu.

Utas- és teherszállító repülőgépek fogadására alkalmas nemzetközi kereskedelmi repülőtér megépítésére kért engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól az izraeli-svéd tulajdonosi hátterű BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt. A cég Veszprém és Balatonalmádi közvetlen környezetében, a szabadjai volt katonai repülőtéren tervez leszállópályát, aminek a légi folyosója érinti Siófok térségét is.

A beruházók tanulmányukban leírják, hogy a repülőgépek bizonyos területeken 70-80 decibel feletti zajt is okozhatnak, mikor két-háromszáz méter magasságban elszállnak a nyaraló területek felett. Csak viszonyításképpen: egy diszkó táncparkettjén mérnek a szakemberek 90-100 decibeles zajszintet, a zebrán álló gyalogosok pedig 70 decibeles robajt tapasztalhatnak, ha elmegy mellettük egy teherautó.

A befektetők eleinte napi 30 le- és felszállással számolnak, amely évi 11256 gép megjelenését jelentené, később ez évi 18760-ra emelkedne. Építenének egy teherforgalom lebonyolítására alkalmas bázist is, ahol évente 10 ezer tonnányi légi fuvar landolhatna.

Siófok önkormányzata már jelezte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, hogy nem értenek egyet a leszállópálya kijelölésével. Balázs Árpád polgármester leszögezte: nem önmagában a reptérrel van gondjuk, de szerintük megengedhetetlen, hogy a gépek a Balaton fölött szálljanak le-és fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyi lokálpatrióták is hevesen tiltakoznak a tervezett beruházások ellen: tüntetést szerveznek és tiltakozó levelet írnak. A dokumentumot már több neves közéleti személyiség, művészek, tudósok és sportolók, köztük Cseh László úszó világbajnok is ellátta kézjegyével.

Címkék: