Megfeleződhetnek az ingatlanárak Romániában!

Pénzcentrum2009. február 4. 11:00

Sorra vonulnak ki a külföldi befektetők az országból, miután a román bankok is jelentősen megszigorították a hitelezési feltételeket. Elemzők szerint az utolsó negyedév kedvezőtlen mutatótói alapján egyes szegmensekben rövidesen akár a felére is csökkenhetnek az ingatlanárak. Tucatszám függesztik fel a beruházásokat még a fővárosban is, euró milliárdokat vonnak ki a piacról a befektetők.

A hitel szűkében lévő piacon az egyik legnagyobbnak számító osztrák befektetési csoport 54 beruházás megvalósítását függesztette fel, mintegy 2,4 milliárd euró értékben. A piacot felhajtó spekulatív adásvételek szinte teljesen eltűntek, a belföldi kereslet pedig nem képes tartani a lépést a piacot elárasztó kínálattal.

Elemzések szerint a korábban kivételnek számító luxuspiac is megadta magukat a válságnak, a minőségi kategóriában is 10-30 % közötti árcsökkenésre lehet számítani. A telekárak tavaly júliustól fokozatosan esnek, a csökkenés egyes régiókban 35-45 %-os mértékű volt csak az utolsó negyedévben. A kivonuló befektetők szerint bizonyos területeken a 60 %-os visszaesés sem kizárt, ezért indokolttá vált a beruházások felfüggesztése.

A piacon ugyan továbbra is jelen vannak az eladók, de a kedvező finanszírozási lehetőségek megszűnésével egyre nehezebben találnak vevőt. A készpénzes vásárlók ugyanakkor remek üzleteket köthetnek, különösen az eladási kényszer miatt megszorult, akár a veszteségeket is vállaló eladókkal.

A vevők száma a hitelezési korlátozások miatt megtizedelődött, a piacon keresve sem találni olyan finanszírozási ajánlatokat, mint az előző év azonos időszakában. A négyzetméterárak zuhannak és egyelőre még az ingatlanközvetítők sem látják a fényt az alagút végén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábban népszerű befektetési célpontnak számító fővárosban is komoly gondokkal küzdenek az eladók. Piaci szakértők szerint egyedül a város déli részére tervezett bevásárlóközpont és egy reptéri fejlesztés tarthatja életben a reményeket. Az ilyen beruházások általában élénkítik a keresletet, de ebben az esetben a kereslet szinten tartásának is örülnének.

A talpra állás időpontja egyelőre bizonytalan, a nemzetközi gazdasági kilátások az országra nézve is kedvezőtlenül hatnak. A piaci szereplők egyre nehezebben tudják kontrollálni a történéseket, sokak szerint az előttünk álló hónapokban valószínűtlen bármiféle javulás.

Címkék: