Könnyebb lesz Horvátországban ingatlant vásárolni

Pénzcentrum2009. január 29. 11:30

Horvátország megkezdte csatlakozását az Európai Unióhoz, legalábbis néhány törvény liberalizálásának terén. Enekk köszönhetően jövő héttől külföldiek minden további nélkül vásárolhatnak saját nevükre ingatlant.

A jövő héttől a külföldi befektetők a saját nevükben is vásárolhatnak Horvátországban ingatlant, köszönhetően annak az erőfeszítésnek, amellyel Horvátország igyekszik törvénykezésében is megfelelni az Európai Uniós kívánalmaknak. A szabályok szerint eddig is vásárolhatott külföldi állampolgár az országban ingatlant, ám csak az Igazságügyminisztérium és a Külügyminisztérium előzetes engedélye birtokában. Ezeket az engedélyeket azon országok állampolgárai részére állították ki, akik kétoldalú egyezményt írtak alá Horvátországgal, illetve ritka, kivételes esetekben más ország állampolgárai részére is.

A brit Property Secrets azonban felhívta a figyelmet a horvát ingatlanvásárlás buktatóira is, különös tekintettel a birtokosi jogviszonyra. A délszláv háború előtt ugyanis Horvátország lakosságának 10 százaléka szerb volt. Bár egy részük a háború után visszatért az országba, sokuk örökre elhagyta otthonát, ám technikailag még mindig az ő tulajdonukban áll a lakás. Éppen ezért a használt ingatlanok piacán érdemes alaposan körülnézni, ki is a lakás valós tulajdonosa, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket egy már-már elfeledett korábbi lakó képében.

Címkék:
igazságügyminiszter,