Épül a társasház ahol nem lesz gond a rezsivel!

Pénzcentrum2009. január 22. 13:00

Megkezdték az építését annak a 172 lakásos társasháznak, mely a környezetbarát technológiák párhuzamos alkalmazásának köszönhetően több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt. A maga nemében egyedülálló leedsi épületet mégis rácsatlakoztatják az elektromos hálózatra, mert a többletért bejelentkezett a helyi áramszolgáltató.

A lakásokon túl irodákat és közösségi tereket is kialakítanak az épületben. A minimális energiaigényt a ház extra minőségű szigetelése mellett a geotermikus hőszivattyúk, a tetőre szerelt szélturbinák és a napelemek párhuzamos alkalmazásának köszönheti. A több környezetbarát üzemmód összekapcsolásának eredményeképpen az épület több energiát termel, mint amennyit elhasznál.

A társasházat ennek ellenére mégis rákapcsolják az országos elektromos hálózatra, a többletet eddig példátlan módon a szolgáltató vásárolja meg a háztól. A fejlesztő számításai szerint egy hasonló méretű hagyományos módon épített társasház 700 tonna széndioxiddal terheli a környezetet, valamint 3,5 millió literrel több szennyvizet bocsát a csatornahálózatba.

Az itt lakást vásárlók rezsiszámlája várhatóan a harmadára csökken, ami mellett a zéró környezetszennyezés sem elhanyagolható szempont. A fejlesztés vezetője azt várja, hogy az átadás történelmi nap lesz a házépítésben, ami igazolja, hogy a csapat projektbe vetett hite nem volt hiábavaló. Reményei szerint az épületet még évekig követendő példaként fogják emlegetni.

Címkék: