A mellékes projektek tartják életben az építőipart!

Pénzcentrum2009. január 16. 10:00

Az építőipari termelés volumene 2008 novemberében kiigazítatlan adatok alapján 3,4%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,2%-kal haladta meg az előző havit. Az év első tizenegy hónapjában a termelés 6,2%-kal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakihoz képest.

A két építményfőcsoport termelése novemberben ellentétesen alakult: az épületek építésének volumene 14%-kal csökkent, az egyéb építmények építése 27,8%-kal magasabb volt az előző évinél. A növekedés a rendkívül alacsony bázis mellett néhány, autópálya- és közműépítésen végzett nagy értékű munkának köszönhető.

Az építőipari termelés első tizenegy havi 6,2%-os mérséklődésén belül az épületek építése 9,7%-kal, az egyéb építményeké 1,5%-kal csökkent. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva novemberben az épületek építése 1,8%-kal mérséklődött, az egyéb építményeké 4,5%-kal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése novemberben 7,6%-kal emelkedett 2007 novemberéhez képest. Az épületgépészeti szerelés termelése 9,8%-kal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 3%-kal nőtt a 2007. novemberihez mérten. Évkezdettől számítva a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 7,4%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól, az épületgépészeti szerelés termelése 7,9%-kal, a befejező építésé 1,8%-kal csökkent az év első tizenegy hónapjában.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 18,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 7,1%-kal nőtt. A novemberben kötött szerződések volumene ötödével alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál; ezen belül épületek építésére 54,3%-kal kisebb, egyéb építményekre 74,5%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - a növekedés út- és vasútépítésre létrejött szerződéseknek köszönhető. Az év első tizenegy hónapjában kötött szerződések volumene 12,7%-kal alacsonyabb volt a 2007. január-novemberinél. Évkezdettől épületekre 35,9%-kal kisebb, egyéb építményekre 23,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vissza a főoldalra!

Címkék:
vasútépítés,