Könyörgés! Leborultak Obama előtt!

Pénzcentrum2009. január 8. 13:00

A statisztikák szerint továbbra is visszaesést mutat a megkötött ingatlan adásvételi szerződések száma. Nem állt meg az árcsökkenés sem, ezért az amerikai ingatlanügynököket tömörítő szövetség képviselői a még hivatalba sem lépett Barack Obama segítségét kérik az iparág megmentésére.

A decemberi adatok összesítésére még várni kell, de a novemberi statisztikák szerint 4 %-kal kevesebb adásvételi szerződést kötöttek az országban. A visszaesés országszerte érzékelhető, de régiónként eltérő mértékű (2,2-7,2 % közötti) csökkenést mértek.

Az elszomorító adatok láttán a szövetség vezetői arra kérik a kongresszust, hogy az ingatlanszektorban uralkodó állapotok láttán dolgozzanak ki egy az iparág élénkítését célzó programot. A tervek szerint a piaci szereplőket különböző ösztönző eszközökkel kellene visszacsalogatni a piacra.

Az új vezetés megítélésekor döntőek lehetnek a hatalomátvételt követő első intézkedések. Amennyiben Obama hozzá mer nyúlni az ingatlanpiachoz és ledönti a piac fejlődését akadályozó korlátokat, úgy népszerűsége tovább emelkedhet.

A központi bank szerepét betöltő Fed már megtette az első lépéseket, az irányadó kamatláb jelenleg 0-0,25 % közötti sávban mozog, ami biztosítja az olcsó hiteleket. Sajnos a lakásárak zuhanását nem sikerült megállítani és az értékesítés volumene is folyamatosan csökken az országban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közgazdászok szerint még nem érte el a mélypontot a piac, a lejtmenet még hónapokig is eltarthat. A legóvatosabb becslések szerint a harmadik negyedév hozhat először változásokat, de nem szabad elfelejteni, hogy a pénzügyi rendszer stabilizálódása egy nagyon hosszú folyamat.

Vissza a főoldalra!

Címkék: