Felvásárlási láz! Órák alatt elkapkodták a hősugárzókat!

Pénzcentrum2009. január 8. 08:30

A gázválság fellendítette a műszaki cikkeket árusító üzletek forgalmát, a vásárlók órák alatt felvásároltak minden árammal működő fűtőeszközt. Slágerterméknek - rövidesen hiánycikknek - számítanak az árammal működő olajradiátorok és hősugárzók. A kereskedők szerint a lakosság mellett egyre több, hirtelen gáz nélkül maradt közület is vásárolt ilyen fűtőeszközt - írja a Népszabadság.

Úgy tűnik, hogy az idén nem okoz majd gondot a kereskedőknek, hogy túladjanak a karácsonyi szezonról visszamaradt, árammal, olajjal működő fűtési készülékeiken.

A hasonló időszakhoz képest háromszor annyi kiegészítő fűtőkészüléket adott el az Electro World a napokban. Hasonló jelenetek játszódtak le a Tesco áruházakban, ahol szerda délutánra a vásárlók több helyütt gyakorlatilag "letakarították" a polcokról ezeket a termékeket. Az eladók szerint a lakossági vevők mellett a közületek is szép számmal vásároltak.

Az elektromos vagy olajjal működő hősugárzók, radiátorok a téli termékkör hagyományos darabjai. Ugyanakkor a kereskedői tapasztalatok szerint a cikk főszezonja egybeesik a fűtési szezon kezdetével, és januárban a termékkör forgalmát legfeljebb a tartósan hideg időjárás vagy más, kivételes ok pörgeti fel.

A megkérdezett kereskedők ugyanakkor nem győzték hangsúlyozni, hogy elhamarkodott lenne mindezt csak a néhány napja zajló gázkrízis számlájára írni. A Media Markt képviselője is a hirtelen beköszöntött hideg idővel indokolta, hogy az áruházaikban jelentősen megemelkedett a hősugárzók és olajradiátorok forgalma az elmúlt napokban.

A megállapítás egybecseng azzal, hogy a Tescónál a termékkör felfutása már jóval a gázkrízis előtt elkezdődött. Arra, hogy olcsó, saját márkás hősugárzóik eladása minden tervet felülmúl, a hideg mellett az a másik magyarázata, hogy karácsony óta szinte továbbra is tart az ünnepi vásárlószezon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márpedig kereskedői tapasztalatok szerint az elmúlt években az ünnepi termékkör egyre nagyobb részét adják a praktikus háztartási cikkek. Ugyanakkor - bár a kereskedők inkább úgy latolgatták, hogy a gázszolgáltatás problémái kapcsán a hét második részében lehet számítani a vevők rohamára - úgy tudjuk, hogy szerda délutánra, estére már több áruházban elkapkodták a fűtőtesteket.

Ez nem magyar sajátosság, hiszen több, a gázkrízisben érintett országban is hasonló roham játszódott le a hősugárzókért.

Címkék: