Nem lesz mindenkinek kötelező a zöldkártya!

Pénzcentrum2009. január 5. 05:40

Január elsejével lépnek életbe az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló, valamint a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló jogszabályok, vagyis megérkezik az ingatlan zöldkártya. A bevezetés azonban többlépcsős lesz, így nem kell mindenkinek kiváltania rögtön az igazolásokat.

Az új kártya színe egyáltalán nem lesz zöld, inkább egy színskálára fog hasonlítani, olyasmire, mint amellyel a háztartásai gépeink energiabesorolását jelzik. A skála a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed: előbbihez az energetikai alapkövetelmények legfeljebb 55 százalékos kihasználása kell, utóbbihoz pedig 340 százalék vagy annál több. A 100 százaléknak a C besorolás felel meg.

A kártyát január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező lesz megcsináltatni. 2012-től bármilyen lakóingatlan eladásakor, illetve bérbeadásakor fel kell tudni mutatni az igazolást. Nem lesz tanúsítványköteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

A vizsgálat másik eleme a hőtermelő berendezések energetikáját vonja górcső alá. A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik.

Az energetikai tanúsítvány célja a lakosságban tudatosítani, mennyi energiát is fogyasztanak el. Egy uniós felmérés szerint a felhasznált összes energia 40 százaléka jut a lakó- és szolgáltató jellegű épületekre, ami óriási arány. A zöldkártyát 2006 óta kötelező kiváltani az EU-ban, mi azonban három éves mentességet kaptunk a törvény alól, ám ez idén lejárt.

Bár a zöldkártya kiváltása egyelőre nem kötelező, mégis hasznos lehet a tulajdonosoknak. A jobb energiaosztályba került ingatlanok értéke nyilván megemelkedik, hiszen bizonyítottan alacsonyabb rezsivel számolhat majd az új lakó. A gyengébb besorolás mellé azonban automatikusan ötleteket is kap az igénylő a szakemberektől, mely pontokon, hogyan, milyen befektetéssel és várható megtérüléssel javíthat az ingatlan energiafogyasztásán. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes (hőtermelő berendezéseknél 2 vagy 4 év), érdemes azonban minden nagyobb, energetikai szempontból fontos felújítás után újra elkészíttetni. A vizsgálatot hatósági engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetnek. Ennek költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 forint lehet.

Címkék: