Közel az összeomlás a magyar oktatásban? Egyre kevesebb a tanár, már a képzést sem fejezik be

Pénzcentrum2024. január 10. 09:15

A tanárképzést öt éve elkezdők java része nem helyezkedett el tavaly ősszel, egyre súlyosabban fenyeget a pedagógushiány.

2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján - ezt írja a Népszava, miután kikérték az adatot az Oktatási Hivataltól. Ez a szám azért riasztóan kevés, mert éppen csak a negyede annak, mint akik 2018-ban elkezdték a tanárképzést, ami öt évig tart, tehát elméletileg tavaly nyáron végeztek, és szeptemberben már munkába állhattak volna.

A lap megjegyzi még, hogy pályakezdő pedagógusok száma az idei tanévben kicsivel magasabb, mint az előző, 2022/2023-as tanév elején volt. Ez azonban szintén nem segít azon, hogy a magyar közoktatás továbbra is súlyos pedagógushiánnyal küzd, ráadásul január 1-től lépett életbe az a törvény, melynek értelmében a pedagógusok kikerülnek a közalkalmazotti jogviszonyból, és átkerültek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. Ezt a törvényt komoly tiltakozáshullám kísérte, és a szerződés aláírása előtt sok további pedagógus hagyta el a pályát. A fenyegető tanárhiányról mi is írtunk, ezt a cikket a lenti linken olvashatod el újra:

Címkék:
oktatás, tanár, pedagógus, tanév, pályakezdő, közoktatás, összeomlás, pedagógusok,