Így függ össze az oktatás hanyatlása a korrupcióval Sólyom László szerint: ezt már 2009-ben tudta

Pénzcentrum2023. október 8. 13:28

Elhunyt Sólyom László, volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Még 2008-ban alapította meg a Bölcsek Tanácsát, amelynek célja ajánlások kidolgozása volt az oktatás fejlesztésére és a korrupció visszaszorítására. Felkérésére több neves közéleti személyiség írt tanulmányt a témában, fogalmazot meg ajánlásokat, melyet egy kötetbe gyűjtöttek. Ezt 2009-re datálták, bemutatásra 2010-ben került sor Szárny és Teher címmel.

A Sólyom László által létrehozott Bölcsek Tanácsa két szakértői bizottság segítségével készített helyzetképet, amelynek alapján stratégiai ajánlásokat dolgozott ki a korrupció visszaszorítására illetve az oktatás helyzetének megújítására és javítására. 2010. január 29-én a köztársasági elnök a budai Sándor-palota tükörtermében bemutatta be a Szárny és Teher című tanulmánykötetet - írja a Wikipédia. A kötet első részében az oktatás helyzetét feltáró helyzetkép és az ennek nyomán íródott oktatáspolitikai ajánlások találhatók - ez hivatott jelképezni a nemzet felívelését segítő szárnyat, a munka második felében pedig a korrupcióval - amely a cím utalása szerint a nemzet felemelkedését hátráltató teher - kapcsolatos megoldási javaslatok kapnak helyet - írják.

Sólyom László az előszóban azt írta: "Nehéz helyzetben bölcs emberek tanácsáért folyamodni bölcs dolog. Az európai politikában sem szokatlan, hogy stratégiai döntések előtt a vezetés kilép a hivatali keretből, s független szakértőre bízza a teljes folyamat kidolgozását. Vagy ily módon szeretne kikerülni a zsákutcából, ahová hivatalos megnyilvánulásai juttatták."

Magyarországon közmegegyezés van arra nézve, hogy a korrupció a legsúlyosabb társadalmi bajok egyike, és hogy az oktatásügy is rossz állapotban van. Valóban, a mostani helyzetből való kitörés esélyét az oktatásügy teljes újjáépítése adhatja. Ettől nemcsak a gazdasági teljesítmény felívelését várhatjuk – amire olyan oktatásban élen járó országok példája nyomán számíthatunk, mint Finnország vagy Dél-Korea. Az együttélés, az általános társadalmi légkör is jóra fordulhat a jó neveléssel megalapozott értékkövető személyiségek nyomán

- írta még 2009-ben Sólyom László, azt is megállapítva, hogy "a kitörés feltétele pedig a napjainkban eluralkodott korrupció felszámolása".

A korrupció ma már a gazdasági fejlődés komoly gátja, a verseny torzítója, a kontraszelekció által a valódi teljesítmény kiiktatója. A politikára és a hatóságok működésére kiterjedve a demokráciát rombolja: a normaszegést teszi normává. A mindent átható korrupció tönkreteszi a társadalom általános erkölcsi állapotát. Az oktatás és a korrupció témája itt függ össze

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- áll a Szárny és teher előszavában. Kifejtette: "A korrupciót elfogadó, sőt, természetesnek tartó közfelfogásban a gyermeknevelés és az iskola sem kap megbecsülést, sőt, az iskola is ehhez a szellemhez idomul."

Maga a kötet az oktatásügyben nem részprogramokat javasol, hanem kimondja, hogy csakis az egész rendszer alapjaitól való újjáépítése hozhat eredményt, ahol is a kulcs a pedagógus személye - vélte akkor Solyóm László. "Közös következtetése a bölcseknek az is, hogy egyik kérdés sem oldható meg csupán a közvetlen érintettek és a kormányzat cselekvésével. Az egész nemzet elhatározására van szükség a változáshoz" - írja az előszóban a volt köztársasági elnök.

A Szárny és teher kötet itt olvasható.

Címkék:
iskola, oktatás, könyv, korrupció, kutatás, tanulmány, bölcsek tanácsa,