Mi jöhet még? Hogy a tesitanár tartja a matekórát, az még csak a kezdet

Telex2023. szeptember 13. 14:44

Olvasói válaszok alapján úgy tűnik, rengeteg iskolában okoz gondot a szaktanárhiány, derül ki a Telex cikkéből. A pedagógushiány kezelésére a leginkább elterjedt módszernek a nyugdíjasok foglalkoztatása tűnik. A másik hasonló módszer, hogy az iskolák már az egyetemi tanulmányaik végén lévő hallgatókat alkalmaznak.

Rengeteg iskolában történt felmondási hullám is: a lap szerint van olyan fővárosi belvárosi iskola, ahonnan 17 tanár távozott az előző tanévben, és a tanévkezdésre 14 pedagógust sikerült felvenni, höztük nyugdíjasokat, egyetemistákat. Egy másik budapesti iskolában 15 tanár mondott fel a nyári szünet alatt, a szülői munkaközösség értesítésében azt írta: tíz felsős szaktanár és öt alsós tanító ment el, de az intézményvezető szerint a tanévkezdésre sikerült pótolni a hiányt.

Az olvasói levelek visszatérő eleme, hogy több iskolában nem szakos tanárok tanítanak egy-egy tantárgyat vagy órát, így próbálják pótolni a leginkább hiányzó matematika, nyelv- és természettudományos tárgyak oktatóit. Vannak helyek, ahol gyógypedagógiai asszisztens, tesitanár, könyvtáros tartja a természettudományos tantárgyakat.

Címkék:
iskola, oktatás, tanár, pedagógus, tanárok, tanárhiány, pedagógushiány,