Tovább durvul a pedagógushiány: van olyan iskola, ahol alsós tanárok oktatnak a felsős osztályokban is

Pénzcentrum2023. augusztus 28. 09:49

Nem lehet puszta matematikai képletté degradálni a problémát, amelyben a meglévő pedagógusok számával elosztjuk az aktuálisan az oktatási rendszerben lévő diákok számát - mondta Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának tagja. Hozzátette: van olyan intézmény, ahol az alsós tanítónak már most jelezték, hogy felső osztályban fog tanítani.

Mint a Pénzcentrum megírta, óriási tanárhiánnyal indul a 2023/34-es tanév, mi több mint 600 betöltetlen álláshelyet találtunk országszerte. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az adatokról azt mondta a Pénzcentrumnak: a helyzet valóban aggasztó, ráadásul egyáltalán nem lehet azt kizárni, hogy még további felmondások is lesznek majd.

Most a témában Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a 444-nek arról beszélt, nem lehet puszta matematikai képletté degradálni a problémát, amelyben a meglévő pedagógusok számával elosztjuk az aktuálisan az oktatási rendszerben lévő diákok számát.

Van olyan intézmény, ahol az alsós tanítónak már most jelezték, hogy felső osztályban fog tanítani, bár azt nem mondták meg, hogy hányadik osztályban

- magyarázta. Hozzátette, fel lehet tölteni darabra a pedagógusok létszámát az oktatási intézményekben, ez nem jelenti azt, hogy minden énekórát ilyen szakirányú pedagógus tart majd, vagy fizikában jártas tanár tartja a fizikaórát. Márpedig ez lenne a fontos, nem az, hogy a létszámjelentésben ki legyen minden sor pipálva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Iskolakezdés 2023

Nem sokáig tart már a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

Címkék:
iskola, oktatás, pedagógus, iskolakezdés, tanárhiány, pedagógus-hiány, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógusok demokratikus szakszervezete,