Angol érettségi 2023: tippek, angol vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Pénzcentrum2023. május 11. 08:45

Csütörtökön az angolnyelv-vizsgákkal folytatódik a 2023-es érettségi szezon,  az Oktatási Hivatal (OH) délelőtt közölt adatai alapján középszinten 1135 helyszínen 45 864, emelt szinten 219 helyszínen 18 848 vizsgázó tett érettségit ebből a tantárgyból. A 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.

A magyar vizsgákra közép és emelt szinten is négy órájuk volt a diákoknak, az angol ugyanúgy épül fel, mint a keddi matek vagy a tegnapi töri: középszinten három, míg emelten négy óra alatt kell megírniuk a tesztlapot.  Az olvasott szövegértésre egy órát adnak, a nyelvhelyességre harminc percet, majd jön egy rövid negyedórás szünet. Ezután harminc perc alatt kell megoldani a hallott szövegértést és egy óra alatt az íráskészség feladatokat - írja az Eduline. 

Angol érettségifeladatok és megoldások 2023

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor. Így már elérhetők hivatalosan is a feladatsorok és megoldások.

A középszintű angol érettségi feladatlapjait és a megoldásokat itt, az emelt szintűeket itt lehet megnézni.

Az angol érettségi menete

Az idegennyelv érettségi négy részből áll:

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Itt 3-4 feladatra számíthattok.

nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, a rövid 80-100 szavas fogalmazásnál erre figyeljetek, a hosszabb 100-120 szavasról pedig itt írtunk.

Mikor ér nyelvvizsgát a nyelvi érettségi?

Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Címkék:
eredmény, oktatás, érettségi, tippek, eredmények, magyar, megoldás, óra, nyelv, angol, feladatok, érettségizők, érettségi vizsga,