Durva változás jön a magyar iskolákban: már tesztelik a rendszert, sokaknak nem fog tetszeni

Pénzcentrum2023. április 5. 09:48

Már tesztelik a pedagógusok értékelésére szolgáló új rendszert: 35-40 iskolában zajlik a próbaüzem. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint nem szerencsés a jelenlegi bérhelyzetben tovább differenciálni a fizetéseket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a rendszer több ingyenmunkára kényszeríti a tanárokat.

Jelenleg 35-40 köznevelési intézmény bevonásával tesztelik a pedagógusok munkájának vizsgálatára kidolgozott új rendszert a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint - írja a Népszava. Horváth Péter elmondta, a testület is tett javaslatokat a sokat kritizált teljesítményértékelési rendszerrel kapcsolatban. Szerinte jobb lenne, ha nem egy-egy pedagógus, hanem a tantestületek egészének a teljesítményét értékelnék, ennek alapján lehetne a többletdíjazásokat is szétosztani. 

Hozzátette, ameddig a pedagógusi fizetések „nem túl megnyugtatóak”, addig nem lenne szerencsés nagymértékű differenciálást végrehajtani a bérekben, mert az feszültségekhez vezethet a tantestületeken belül.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a rendszer nem jobb teljesítményre, hanem még több ingyenmunkára ösztönözné a pedagógusokat, hiszen az értékelés során pluszpont járna a túlórázásért, helyettesítések számáért, iskolán kívüli programok szervezéséért is. A PDSZ jövő héten egyeztet az ügyben a Belügyminisztériummal.

Címkék:
oktatás, pedagógus, változás, belügyminisztérium, teljesítmény, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógusok demokratikus szakszervezete, pedagógus béremelés,