Gyökeres átalakulás készülhet a magyar iskolákban: minden tanárt, igazgatót érintene

Pénzcentrum2023. január 4. 09:31

Új rendszerben értékelnék a tanárok és az iskolaigazgatók teljesítményét a magyar iskolákban. Egy tervezet szerint egy év alatt legfeljebb 100 pontot lehet gyűjteni, a felső 20 százalék jutalmat az alsó akár anyagi elvonást is kaphat.

Rendszeres, éves szintű teljesítményértékelési rendszer bevezetését tervezik a pedagógusok és iskolaigazgatók részére - írja a Népszava. A lap szerint az új rendszerben 100 pontot gyűjthetnének egy év alatt a tanárok és az igazgatók. A felső 20 százalék extra anyagi elismerést is kaphat, az alsó 20 százaléktól viszont akár el is vonhatnának pénzt. 

A lap úgy tudja, több elemből állna az értékelés: a tanároknak és az intézményvezetőknek különböző "kompetenciaterületeken" kellene megfelelniük, amelyek között olyanok szerepelnek, mint "terhelhetőség, hatékonyság, munkafegyelem, pedagógiai és szakmai minőség és elkötelezettség" - a tanároknál 10, az igazgatóknál 8 ilyen lenne.

A többi mellett a pedagógusoknak és a vezetőknek is meg kellene határozni 3-3 egyéni "teljesítménycélt", amelyek teljesülését a tanév végén ellenőrizni és értékelni kellene. Ilyen lehet például, hogy az adott tanár legalább 10 diákját indítsa tanulmányi versenyen, vagy hogy valahány százalékkal javuljon a diákjainak a teljesítménye a kompetenciafelmérések egy kiválasztott területén, esetleg X százalékkal csökkenjen az igazolatlan hiányzások száma az osztályában. Az igazgatóknál cél lehet például, hogy a felsőbb évfolyamos tanulók minimum 40 százalékának legyen nyelvvizsgája, vagy hogy néhány százalékkal csökkentsék a diákok lemorzsolódását. 

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címkék:
hrcentrum, iskola, oktatás, tanár, belügyminisztérium, teljesítmény, tanárok, iskolaigazgató,