Gyökeres változás ennél a hazai nyelvvizsgánál: erre készüljön, aki le akarja tenni

Pénzcentrum2022. szeptember 26. 09:32

Az Euroexam-vizsgákon több idő lesz az olvasott szöveg értését és az íráskészséget tesztelő feladatok megoldására, a vizsgán a korábbinál kevesebb műfaj kerülhet elő, és bevezetik a „checklist-alapú” értékelést.

Három ponton is változnak az Euroexam írásbeli nyelvvizsgái – írta oldalán a nyelvvizsgaközpont. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy ezentúl tíz perccel több időt adnak a vizsgázóknak a „Reading”, vagyis az olvasásértést tesztelő részben. Az Euroexam szerint a stressz ugyanis a felkészült nyelvtanulók teljesítményét is befolyásolja, így különösen számít az időfaktor.

Az íráskészséget tesztelő feladatoknál is van változás.

B2 szinttől az íráskészség többről kell szóljon, mint egy rövid baráti levél megírása. A sikeres vizsgához többféle műfajjal és hétköznapi témával is meg kell tudni birkózni. Az Euroexam vizsgák eddig is rugalmasan kínáltak erre lehetőséget. A rövid, gyakorlatias, hétköznapi ügyben írt levél mellett 3 műfaj közül lehet második feladatként választani. Vizsgáról vizsgára változott azonban, hogy a műfajok szélesebb választékából épp mely három szerepel a kínálatban

– írták, kiemelve, hogy szeptembertől a B2-es és a C1-es szinten is háromra szűkítették a műfajválasztékot. Ezentúl online komment, esszé és műkritika közül lehet majd szabadon választani. A szövegek megírására is több idő jut majd, ez a vizsgarész is tíz perccel hosszabb lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kitértek arra is, hogy a diákok és a felkészítő tanárok számára az egyik legnehezebb feladat megítélni, hogy a szöveg elég jó-e a sikeres vizsgához. Ezért többéves fejlesztőmunka után bevezetik az Euroexam-vizsgák „checklist-alapú” értékelését, ennek első lépéseként közzétették az íráskészséget mérő rész ellenőrzőlistáját, amellyel felkészülés közben is ki lehet deríteni, hány pontot ér az adott szöveg.

Címkék:
oktatás, nyelvvizsga, vizsga, angol, idegennyelv, nyelvoktatás,