Újabb település iskolája esik a rezsikrízis áldozatául: már ezt is meg kell szüntetni

Pénzcentrum2022. szeptember 20. 19:32

Az emelkedő költségek miatt újabb településnek kell lemondania az iskolabuszról, ezúttal a Csongrád-Csanád megyei Szatymaz település marad a szolgáltatás nélkül. A polgármester nyílt levélben tájékoztatta a lakosokat arról, hogy a továbbiakban nem tudják finanszírozni az iskolabusz működését.

A szatymazi önkormányzat önként vállalt feladatokra 2021-ben 3,1 millió forintot szánt, ami 2022-re 900 ezer forintra csökkent. Az iskolabuszt annak idején azért hozták létre, hogy segítsék a külterületen élő gyerekek iskolába jutását, ezt a helyi alapítvány üzemeltette. Az alapítványi beszámoló szerint ez 2021-ben 851 ezer forintba került. Szatymaz polgármestere szerint erre már nincs pénz.

A gázszolgáltató ajánlata 12-szerese az eddigi árnak. Ez azt jelenti, hogy az évente 5 millió forint körüli gázszámla az önkormányzati intézményeknél közel 60 millió forintra emelkedik – írta a helyi lakosoknak szóló nyílt levelében Barna Károly, Szatymaz polgármestere. Bár a hivatal, a művelődési ház és az egészségház fűtését racionalizálják, e mellett az iskolabusz üzemeltetésére már nem marad pénz, számolt be az Átlátszó. A polgármester erről a kérdésről azt írta, hogy

az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai. Az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást, azt magunknak kell finanszírozni. Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére. Az üzemanyagár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani.

A 2021-es beszámoló szerint 851 ezer forintba kerültek az iskolabusszal kapcsolatos feladatok, azaz havonta legalább 70 ezer forintra lenne szükség a további működtetéshez. Ez azonban jelenleg nem áll a település rendelkezésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kisbuszt nem az önkormányzat, hanem a Mi Óvodánk Alapítvány Szatymaz Alapítvány vette. A közel 10 millió forintos járműre 2015-ben pályáztak és nyertek. A pályázat szövegében többek között az szerepel, hogy az alapvető közlekedési infrastruktúra Szatymaz külterületén fejletlen, a területi elszigeteltség valamint a társadalmi-gazdasági leszakadás veszélye fenyeget.

Címkék:
önkormányzat, benzin, iskola, oktatás, autóbusz, alapítvány, áremelkedés, suli, szolgáltatás, fenntartási költségek,