Kiszámolták: ennyibe kerülne fával kifűteni az iskolákat, ha lenne egyáltalán kazán

Pénzcentrum2022. augusztus 2. 09:42

Csak a szegedi iskolák fafűtése több százmillió forintba kerülne - derült ki egy számításból. Ráadásul a szakemberek szerint idén szinte biztosan nem lehetne beszerelni a kazánokat.

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy a Belügyminisztérium levélben szólította fel az iskolákat, mérjék fel a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Most a szeged.hu szakértőkkel kiszámolta, mennyibe kerülne fával kifűteni a városi iskolákat. A lapnak nyilatkozó szakemberek kapkodásnak minősítették az intézkedést, nem lehet rövid idő alatt átállni fafűtésre. A beszállítók például csak 8 hónapos határidőre tudnának berendezéseket szállítani.

Szegeden minimum 1385 négyzetméternyi iskolát kellene befűteni, de a városban működik 9900 négyzetméteres intézmény is. Ráadásul az osztálytermek mérete változó, jellemzően 20–25 négyzetméteresek, és Magyarországon sok a két világháború között épült iskola, a sokszor rosszul szigetelt nyílászárókkal ellátott termek belmagassága elérheti a 3,6 métert. A szakértők nem mentek bele találgatásokba, de általánosságban elmondták, hogy egy 70 kilowattos kazán ára jelenleg 2,5–3 millió forint, a 150 és 500 kilowatt közötti teljesítményűeket 5 és 10 millió forint közötti áron lehet beszerezni.

Szeged oktatási intézményeinek minimális kifűtéséhez havi 10 ezer tonna fára is szükség lehet, a tűzifa a felvásárlások miatt már hónapok óta hiánycikknek számít, mázsája a városban 8-9 ezer forint. Így a városban csak a tűzifa legalább 480–500 millió forintba kerülhet, de ez az összeg elérheti akár a 800 millió forintot is - és akkor csak az iskolák álltak át fafűtésre.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címkék:
rezsi, iskola, oktatás, kazán, tűzifa, szeged, iskolakezdés, kályha, belügyminisztérium, fafűtés,