Fontos változás a felsőoktatásban: így döntenek majd az állami helyekről

Pénzcentrum2022. augusztus 2. 20:33

Pár nappal ezelőtt módosultak az egyetemek nyelvvizsga-követelményei, most pedig az is változik, mi alapján kerülhet át valaki állami ösztöndjas helyről költségtérítésesre. Ennek a szabályairól a jövőben az intézmények maguk dönthetnek – írja az Eduline.

Megszűnik a központi tanulmányiátlag-elvárás az átsorolásoknál, mostantól az egyetemek fenntartói (az állam, illetve az érintett minisztáriumok) döntenek arról, milyen átlagot kell hozni a hallgatóknak az ösztöndíjas helyük megtartásához. Ezzel a felvételi és a diplomaszerzés mellett újabb döntési körrel bűvül az egyetemi fenntartók munkaköre. Idén augusztus 31-ig van lehetőségük meghatározni, hogy milyen tanulmányi átlagokhoz kötik az ösztöndíjas helyek megtartását.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint azért volt fontos rendezni ezt a kérdést, mert a koronavírus-járvány két éve alatt nem volt tanulmányi átsorolás, emiatt pedig az azóta is emelkedő átlagok hatását sem lehetett 3 éven keresztül vizsgálni. Ezen kívül az online oktatás és vizsgáztatás miatt megváltozott az osztályozás is, ez pedig aggodalomra adott okot, hogy sokaknek romolhat az átlaga és elveszíthetik az ösztöndíjas helyüket. Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke hozzátette, az idei évben a fenntartók nem határozhatnak meg a korábbi központi átlagnál magasabb átlagokat az egyes tudományterületeken.

Címkék:
egyetem, oktatás, ösztöndíj, online, továbbtanulás, egyetemek, ösztöndíjprogram, höok, egyetemi modellváltás,