Újabb pofont kapott a nyelvoktatási piac: még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a nyelviskolák

Pénzcentrum2022. július 30. 20:04

Még nehezebb helyzetbe kerülhet a nyelvoktatási piac az egyetemi-főiskolai nyelvvizsgaszabályok felpuhítása miatt, pedig a járvány, a 2020-as és 2021-es nyelvvizsga-amnesztia és a katatörvény miatt eddig sem volt könnyű dolguk a vizsgaközpontoknak és a nyelviskoláknak. A döntés ráadásul rossz hatással lesz a társadalomra, az ország gazdaságára és a munkaerőpiacra is – számolt be az eduline.hu.

Átalakításra kerül az egyetemi-főiskolai felvételi rendszer. Bár az 500 pontos rendszer a továbbiakban is megmarad, de jövőre már a pluszpontokról a felsőoktatási intézmények fognak dönteni. A nyelvvizsgák pedig ebbe a kategóriába tartoznak, ráadásul mostantól az intézmények arról is saját hatáskörükben dönthetnek, hogy nyelvvizsgához kötik-e a diplomát.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke és az Euroexam Nyelvvizsgaközpont vezetője szerint a változás nem csak a döntési jog átadásáról szól, hanem egy erős iránymutatás arra, hogy minél több hallgató kerüljön ki a felsőoktatásból diplomával, de nyelvtudás nélkül. A szakértő szerint az új felvételi rendszer az egyetemi autonómia szempontjából jó irány lenne, és az intézmények továbbra is megkövetelnének egy bizonyos szintű nyelvtudást, de ez nem valósítható meg, ha a jelentkezők zömének egész egyszerűen nincs mit felmutatnia.

Az egyetemek gazdálkodása a felvehető létszámtól függ, ha pedig a felvehető populáció zöme nagyon gyenge tudással rendelkezik, nem tud nyelveket, akkor az intézményeknek olyan követelményeket kell támasztani a bemeneti oldalon, hogy így is bejussanak a diákok

– vélekedett Rozgonyi Zoltán, aki szerint az idegennyelv-oktatás fejlesztése nélkül óriási baj lehet. Ezt a kormány viszont továbbra sem hajlandó meghallgatni.

Címkék:
kormány, egyetem, felvételi, nyelvvizsga, nyelvtudás, rendszer, felvételi ponthatárok, egyetemista, egyetemisták, egyetemek, kötelező nyelvvizsga, felvételizők,