Érik az oktatási katasztrófa: ha nem kapnak drasztikus béremelést, nem marad tanár

Pénzcentrum2022. július 27. 12:01

Jelentősen csökkent azoknak a diákoknak a száma az idén, akik a tanári pályát választották: mindössze 6449 diákot vettek fel idén a pedagógusképzésre. Ez pedig még az előző évhez képest is alacsonynak számít. Az RTL Reggeliben beszélt Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról, hogy milyen következményei lehetnek ennek a jövőre nézve.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint azért választják évről évre drasztikusan kevesebben a tanári pályát, mert a fiatalok egyszerűen beárazták a szakmát. Ez pedig annyit tesz, hogy úgy érzik a diákok, hogy nem éri meg öt éven keresztül tanulni azért a kezdő bérért, amit tanárként kaphatnak.

Ráadásul ez a 6449 fő még akkor se tudja pótolni az öt év múlva nyugdíjba menő tanárokat, hogy ha közülük senki se lesz pályaelhagyó, vagy gondolja meg magát az egyetemi évek alatt. Az 5 év múlva nyugdíjkorba lépők száma ugyanis 7900 fő, amiben még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok, akik negyven év után mennek el nyugdíjba.

A PSZ alelnöke szerint az első lépés a megoldás felé egy minimum 45 százalékos béremelés lenne. Ezzel annyit keresnének a tanárok, mint egy pályakezdő tiszt. Ráadásul a KATA-törvény módosítása is csak további negatívumokat hozott a tanárok életébe. Sokan vállaltak ugyanis korrepetálást, vagy nyelviskolákban képzéseket. Tehát, akiknél nem jött ki az óraszám, vagy csak nem jöttek ki a fizetésükből azok kisadózóként próbálták meg kiegészíteni a bérüket.

Címkék:
béremelés, tanár, megoldás, tanárok, tanárhiány, tanári fizetés, psz, minimum,