Kongatják a vészharangot, óriási veszély fenyeget az óvodákban: mi lesz így a szeptemberi kezdéssel?

Blikk2022. július 26. 10:30

Még egy hónap hátra van a nyári szünetből, azonban már most aggasztó hírek érkeznek az oktatással kapcsolatban: úgy néz ki, ősztől a tanítás kevesebb pedagógussal indul, mint tavaly, de az óvodákban ennél is rosszabb a helyzet – írja a Blikk.

Az iskolákban osztályonként jut majd legalább egy végzett tanító, azonban a jogszabályban előírt egy tanítópár már nem lesz minden intézményben – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) . Ennél viszont rosszabb helyzetben vannak az óvodák, itt ugyanis kevesebb az óvodapedagógus, mint a csoportszám, tehát egyszerűen nem jut minden csoportra óvodapedagógus ősztől.

A PDSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor egyébként nemrég arról beszélt, hogy nem tervezik folytatni a polgári engedetlenséget ősztől a pedagógusbérek emeléséért, ugyanis ezzel jogszabálysértést követnének el. A követeléseiket viszont tovább is fenntartják, hogy kevesebb heti óraszáma legyen a tanároknak, illetve fizessenek nekik túlórabért, valamint kapjanak jobb fizetéseket a pedagógusok.

Iskolakezdés 2022: itt a Pénzcentrum kutatása, válaszolj a legfontosabb kérdésekre!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címkék:
óvoda, pedagógus, pedagógus életpálya, közoktatás, gyereknevelés, köznevelés, óvodapedagógus, pdsz, pedagógusok,